برق علاوه بر مصارف خانگی در بخش کشاورزی، صنایع بزرگ و کوچک، کارخانجات، ادارات، بیمارستان ها و اماکن تجاری کاربرد فراوانی دارد. به طوری که به یک الی دو ساعت قطع جریان برق، زندگی مختل شده و ارائه خدمات توسط بخش های یاد شده با مشکل اساسی روبرو می شود. در سال های اخیر کاهش نزولات آسمانی و خشکسالی های پی در پی موجب کاهش آب های سطحی و زیرزمینی شده است. به دلیل اینکه در دنیای امروز، زندگی بدون جریان برق امکان پذیر نیست، می بایست تا حد امکان در مصرف آن صرفه جویی نمود. از همه مهمتر صرفه جویی در مصرف برق، موجب کاهش مصرف برق و هزینه ها می شود. با توجه به اهمیت این موضوع در ادامه به بیان اطلاعاتی در زمینه صرفه جویی در مصرف برق می پردازیم.
اهمیت و ضرورت صرفه جویی در مصرف برق
اگر بخواهیم با یک دید کلی به موضوع صرفه جویی در مصرف برق نگاه کنیم؛ می توان این طور بیان کرد که:
- اولاً اینکه تمامی انرژی ها یک روز به پایان می رسند و تجدید و بازسازی آنها مستلزم گذشت سال های طولانی است. علاوه بر این بعضی از انرژی ها قابلیت تجدید و بازسازی ندارند. از این رو صرفه جویی در مصرف آنها می بایست در اولویت قرار بگیرد.
- دوماً ما در برابر اعضای خانواده، جامعه، مردم دنیا و به طور کلی در برابر آیندگان مسئول هستیم. به همین دلیل می بایست در کاهش مصرف برق نهایت حساسیت و دقت را به خرج دهیم تا آیندگان نیز بتوانند از این انرژی پرکاربرد نهایت بهره را ببرند.
- نکته سوم اینکه صرف جویی در مصرف برق موجب کاهش هزینه ها، به حداقل رسیدن قطع شدن جریان برق در فصول گرم سال، گردش مستمر چرخه صنعت و دیگر فعالیت ها می گردد. با این توصیف می توان گفت کاهش مصرف برق و صرفه جویی در استفاده از آن یکی از ضروریات و اصول در جامعه امروز است.
روش های کاربردی کاهش مصرف برق
1- استفاده از لامپ های کم مصرف (LED) و خاموش کردن لامپ های اضافی
فرقی نمی کند که در خانه هستید و یا در مدرسه، محل کار، محیط های ورزشی، فرهنگی و تفریحی کارهای روزانه خود را انجام می دهید. در هر شرایطی می توانید به نوعی در مصرف برق صرفه جویی کنید. یکی از راهکارهای اصلی و کلیدی صرفه جویی در مصرف برق استفاده از لامپ های ال ای دی و کم مصرف است. این لامپ ها علاوه بر میزان روشنایی مناسب، مصرف برق بسیار کمی دارند. به همین دلیل تا حد زیادی در مصرف برق صرفه جویی می شود. علاوه بر این از روشن کردن بی مورد لامپ کم مصرف خودداری کنید و لامپ های اضافی را خاموش کنید. شاید این کار کمی ساده به نظر برسد، اما در طولانی مدت و رعایت همگانی موجب صرفه جویی بهینه در مصرف برق می شود.
2- استفاده صحیح از کامپیوتر و خاموش کردن به موقع آن
این روزها در تمامی ادارات، بیمارستان ها، محیط های فرهنگی، تجاری و به خصوص منازل کامپیوتر وجود دارد. این وسیله برقی به لحاظ استفاده از مانیتور ال ای دی میزان مصرف برق پایینی دارد. اما در کل بی مصرف نیست و تا میزان مشخصی برق مصرف می کند. در صورت که کارتان با کامپیوتر تمام شده، حتماً آن را خاموش کنید. بعضی از افراد فکر می کنند با گذاشتن کامپیوتر روی حالت اسکرین سیور (Screen saver) در مصرف برق صرفه جویی می کنند؛ در صورتی که اصلاً این طور نیست و در این حالت میزان مصرف برق افزایش می یابد.
نکته قابل توجه اینکه کامپیوترهای قدیمی به دلیل داشتن مانیتور با لامپ تصویر و دیگر قطعات اصلی و جانبی معمولی، مصرف برق بالایی دارند. به همین دلیل اگر از این قبیل سیستم های قدیمی استفاده می کنید، در کوتاه ترین زمان ممکن نسبت به تعویض آن و جایگزین نمودن سیستم جدید اقدام کنید. این کار در دراز مدت موجب صرفه جویی در مصرف برق و کاهش هزینه ها می گردد.
3- خاموش کردن به موقع تلویزیون، کولر، ماشین لباسشویی و دیگر وسایل برقی
یکی دیگر از اصول مهم برای صرفه جویی در مصرف برق، خاموش کردن به موقع وسایل برقی است. علاوه بر این بعضی از وسایل برقی میزان مصرف انرژی بیشتری نسبت به سایر تجهیزات برقی دارند. به همین دلیل نباید از آنها در ساعات اوج مصرف و افزایش بار برق استفاده کرد. به عنوان مثال در اتو، ماشین لباسشویی و ظرفشویی، سشوار و … در ساعات پایانی شبانه روز استفاده نکنید. از این وسایل می بایست در طول روز یعنی از اوایل صبح تا ظهر و عصرها استفاده کرد. پس از انجام کار با وسایل برقی نظیر تلویزیون، کولر و … حتماً آنها را خاموش کنید و از برق بکشید. دقت داشته باشید که با یک برنامه ریزی منظم برای استفاده از تمامی وسایل برقی موجود در محیط زندگی، می توانید موجب صرفه جویی بهینه در مصرف برق و کاهش هزینه ها شوید. برای این کار کافیست یک الی دو ماه این روش را انجام دهید؛ قطعاً متوجه تأثیر آن خواهید شد.
4- توجه کردن به میزان مصرف انرژی لوازم خانگی
هر یک از وسایل برقی و لوازم خانگی موجود در بازار رده مصرف انرژی متفاوتی دارند. به عنوان مثال چندین مدل از یک برند خاص کولر در فروشگاه ها وجود دارد. دلیل این امر میزان مصرف انرژی متفاوت آنها است و هر کدام از کولرها میزان رده انرژی متفاوتی دارند. این موضوع برای دیگر وسایل و تجهیزات برقی نیز صدق می کند. بدین جهت برای خرید یک محصول با کیفیت و در پی آن صرفه جویی و کاهش مصرف برق به رده مصرف انرژی آن دقت کنید. حتی الامکان سعی کنید محصولاتی را خریداری کنید که میزان مصرف انرژی پایین تری نسبت به سایر محصولات مشابه داشته باشند. رعایت این اصول در وسایل برقی پرمصرف مانند کولر، تلویزیون، ماشین لباسشویی و ظرفشویی حائز اهمیت فراوانی است. بررسی های به عمل آمده در این زمینه نشان داده که یکی از راهکارهای مؤثر صرفه جویی در مصرف برق، توجه به رده مصرف انرژی محصولات برقی و خانگی است.
5- عایق کاری مناسب محیط و جلوگیری از هدر رفتن انرژی
همگی شما این حس را تجربه کرده اید که؛ در فصل زمستان هنگامی که بخاری روشن است، با هر بار باز و بسته شدن درب ورود، هوای سردی وارد محیط می شود. این مورد مصداق عایق بندی نامناسب و هدر رفتن انرژی است. زیرا هر بار که درب باز می شود، مقداری هوای گرم از محیط خارج شده و دمای درون محیط کمی سرد می شود. در این حالت وسیله گرمایشی (هیتر برقی و دیگر وسایل برقی مشابه) می بایست فعالیت بیشتری برای گرم نمودن فضای محیط انجام دهد. که این امر مستلزم مصرف برق بیشتری است. از این رو هنگامی که از وسایل سرمایشی و گرمایشی استفاده می کنید، عایق کار درب ها و پنجره ها را انجام دهید. در صورتی که عایق بندی دچار مشکل شده، سریعاً نسبت به رفع آن اقدام کنید. از همه مهمتر از تردد نا بجا بی مورد به داخل و خارج از محیط خودداری کنید؛ چرا که این امر موجب هدر رفتن انرژی و افزایش مصرف برق می گردد.