تعرفه برق در کدام ساعات دو برابر می‌شود جزئیات ساعات اوج بار مصرف 1401

[vc_row height=”auto”][vc_column][vc_column_text]

محاسبه تعرفه برق در سال 1401

وزارت نیرو اعلام کرد: در تابستان سال 1401 مشترکینی که برق زیادی مصرف می کنند، تا سه برابر قیمت تمام شده برق بایستی هزینه برق بدهند. محمد حسن متولی زاده اظهار کرد که 15 درصد از مشترکان برق جزو  مشترکان پرمصرف می باشند و دلیل اصلی خاموشی ها رفتار نادرست آن ها در مصرف نادرست برق است. همچنین وی خاطرنشان کرد که 85 درصد مشترکین برق کشور به اندازه برق مصرف می کنند که این اندازه در حدود 40 میلیارد کیلو وات ساعت برق می شود. اما 15 درصد مشترکانی که بالاتر از حد مجاز برق مصرف می کنند نیز همان 40 میلیارد کیلو وات را مصرف می کنند یعنی این 15 درصد افراد به اندازه 85 درصد افراد برق مصرف می کنند. اگر این 15 درصد افراد نیز به اندازه 85 درصد برق مصرف می کردند ما هیچگونه خاموشی در کشور نداشتیم.

این اخرین تعرفه هست که از بهمن 1400 منتشر شده است

 

از اول بهمن ماه سال1400 براساس مصوبه دولت کسانی که تا سقف الگوی مصرف برق مصرف کنند، با تعرفه یارانه ای محاسبه می شوند. یعنی مشترکانی که مصرف برقشان تا حد الگوی تعیین شده باشد افزایش قیمت ندارند، اما اگر مصرف برقشان بیشتر از الگو شود، به صورت پلکانی  و در سطوح الگو تا 1.5، 1.5 تا 2، و بیشتر از دو برابر الگو یارانه کمتری دریافت می کنند و باید قیمت مازاد بر مصرف الگو را با تعرفه های جدید پرداخت کنند. اگر مصرف برق مشترکی در ماه های سال گرم آینده کمتر از الگو شود، و نسبت به سال قبل مصرف برق کمتری داشته باشد، این مشترک مشمول دریافت پاداش و جایزه می شود، به این صورت که از پاداش کم مصرفی برابر نرخ هزینه تامین برق برای هر کیلو وات ساعت صرفه جوئی بهره مند خواهد شد. اگر این کاهش مصرف در زمان پیک مصرف باشد این پاداش به دو برابر افزایش پیدا می کند، حتی امکان دارد قبض برق این مشترک رایگان شود.

الگوی مصرف در ماه هائی که گرم نیستند، 200 کیلو وات در ساعت در ماه و در فصل گرم سال 300 کیلو وات در ساعت در مناطق عادی و برای مناطق گرمسیر با توجه به میزان گرمای هوا، میزان رطوبت و میزان دمای هوا چند برابر مناطق عادی تعیین شده است. برخی از مشترکان قیض های نجومی دارند که دلیل ان را افزایش مصرف و گرمای هوا عنوان کرده اند.

مسولان برقی می گویند که 14درصد جزو پرمصرف هائی هستند که بالاتر از الگوی مصرف برق مصرف می کنند و فقط 2 درصد از این 14% دو برابر برق مصرف می کنند. 5 منطقه وجود دارد: یک منطقه عادی و چهار منطقه گرمسیر. برای هر منطقه الگوی مصرف تعریف شده است. مشترکانی که زیر 300 کیلو وات ساعت مصرف می کنند در گروه خوش مصرف ها قرار می گیرند که هزینه برق آنها ماهانه 15 هزار تومان است. کسانی که تا 300 کیلو وات ساعت مصرف می کنند 7 درصد در سال تعرفه برق آنها اضافه می شود و کسانی که بیشتر از این میزان برق مصرف می کنند، 16% درصد دیگر نیز به تعرفه برق آنها اضافه می گردد.

 

قبض مشترکین پر مصرف چگونه محاسبه می شود؟

هزینه برق مصرفی یا قیمت هر کیلووات برق مشترکین تا دو برابر الگوی مصرف با تعرفه برق عادی محاسبه می شود، اما بیشتر از آن با میانگین قیمت تمام شده انرژی‌های تجدیدپذیر محاسبه می‌گردد. مثلا اگر مشترکی 800 کیلووات ساعت مصرف داشته باشد، تا سقف ۶۰۰ کیلووات ساعت آن با تعرفه عادی محاسبه و 200 کیلو وات ساعت آن با میانگین قیمت تمام شده انرژی تجدیدپذیر محاسبه می‌شود.

تعرفه برق

سالانه 7 درصد به قیمت تعرفه برق مصرفی تمام مشترکان اضافه می گردد. براساس مصوبه دولت که از سال 1396 اجرایی شده است، تنها 7% به قیمت  برق مصرفی هر خانوار اضافه می گردد. چنانچه مشترکینی که مصرف برق آنها بیش از دو برابر الگوهای تعیین شده باشد، که این الگوها متناسب با ویژگی های جغرافیای و دمایی هر منطقه تعیین گردیده است، 16% بیشتر از دیگر مشترکان مشمول افزایش قیمت برق می شوند، اما اگر این مشترکان مصرف برق خود را کاهش بدهند، می توانند مشمول پرداخت همان 7% افزایش قیمت شوند. کسانی که دوبرابر الگوی تعیین شده برق مصرف می کنند، میزان برق مصرف شده مازاد بر دو برابر با میانگین نرخ تولید برق حاصل از انرژی های تجدیدپذیر محاسبه می گردد. در طرح برق امید پیش بینی گردید که این مشترکین برای تامین بخشی از برق مورد نیاز خود مولدهای خورشیدی کوچک را در پشت بام خود نصب کنند و شبکه برق به عنوان پشتیبان در زمان هائی که به برق بیشتری نیاز دارند، به تامین برق آنها بپردازد. یاقوتی اظهار کرد با انجام ناکتی ساده می توانیم هزینه های برق را به میزان زیادی کم کنیم: خاموش کردن لامپ های اضافی در همه فصول، استفاده نکردن از وسایل پر مصرف برقی در ساعت های اولیه شب و ساعت های گرم روز، استفاده از دور کند کولر های آبی، تنطیم دمای محیط بر روی 25 درجه، خارج کردن وسایل برقی از حالت آماده به کار، خاموش کردن کامل چند راهی های برقی و ….

الگوی مصرف عادی در مناطق گرمسیر برای یک دوره یک ماهه، ۳ هزار کیلو وات ساعت است که اگر مشترکان بتوانند با مدیریت صحیح، نیمی از این مقدار، یعنی ۱۵۰۰ کیلو وات ساعت مصرف کنند، برق آنها برای آن دوره رایگان در نظر گرفته می شود.

۰۱ خرداد ۱۴۰۱ نیز وزیر نیرو درباره جزئیات مشوق‌های وزارت نیرو برای کاهش مصرف برق ، خاطر نشان کرد: از امروز ، ابتدای خردادماه ، مشترکان به‌ ازای هر کیلووات‌ساعت کاهش مصرف برق، پنج برابرِ تعرفه برق هر کیلووات، یعنی معادل ۵۰۰ تومان پاداش می‌گیرند.

ساعات اوج مصرف برق

ساعات اوج مصرف به ساعاتی از روز گفته می شود که مصرف برق و انرژی الکتریکی به اوج خود می رسد که در شش ماه اول سال ساعات 13 الی 17 است و در شش ماه دوم ساعات 20 تا 24 است را ساعات اوج مصرف می نامند. در این ساعات بیشترین مصرف انرژی الکتریکی از نیروگاه ها دریافت می شود و چنانچه نیروگاه ها نتوانند برق مورد نیاز را تولید کنند ما با قطعی برق روبرو می شویم. احداث نیروگاه زمانی در حدود سه سال نیاز دارد و سرمایه گذاری اولیه برای احداث و ساخت نیروگاه نیز سنگین است. پس اگر هر خانوار یک لامپ اضافی را خاموش و یا از لامپ کم مصرف استفاده نمایند ، در مصرف برق صرفه جوئی بسیاری می شود.

تعرفه برق مصارف خانگی – قیمت هر کیلووات برق

تعرفه برق مشترکین خانگی دارای مصرف متعارف مندرج در جدول ذیل شرایط اختصاصی مربوط به مصارف خانگی بر اساس جداول زیر محاسبه و دریافت میشود.

بهای برق مشترکان کم مصرف ( در سقف مصرف ۵۰ درصد الگوی مصرف متعارف )  تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی برابر صفر محاسبه میشود .[/vc_column_text][TS_Advanced_Tables id=”2″ table_scope=”footable” header_use=”false”][vc_column_text]تبصره: خانوارهایی که مصرف برق ماهانه آنها کمتر از مبنای اعمال تخفیف مدیریت مصرف مندرج در جدول ذیل بند ) 2 1 ( شرایط اختصاصی مربوط به
مصارف خانگی است و در بازه زمانی اول خرداد تا پایان شهریور، در مقایسه با دوره مشابه سال قبل، مصرف خود را کاهش دهند، مشمول تخفیف بهای
برق )پاداش صرفهجویی(، به میزان کاهش مصرف نسبت به الگوی مصرف یا مصرف دوره مشابه سال قبل )هر کدام کمتر باشد(، به ازای هر کیلوواتساعت
معادل هزینه تأمین برق میگردند. در مواردی که امکان تفکیک مصارف اوج بحرانی وجود دارد، پاداش صرفهجویی در ساعات اوج بحرانی با ضریب
2محاسبه و اعمال میشود.[/vc_column_text][vc_column_text]این مطلب آپدیت خواهد شد .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

۳۱ پاسخ

  1. ساعات کم باری و پرباری و متوسط باری دقیقا در شش ماهه اول سال در اصفهان در سال ۱۴۰۱ چه ساعت هایی است.

    1. زمان بندی مصرف برق از نظر کم باری ، میان باری و اوج مصرف را به این شرح اعلام شده است
      در شش ماهه نخست هر سال از ساعت ۲۰ تا ۲۴ ، ساعات اوج مصرف محسوب شده و گرانترین تعرفه برق مربوط به این ساعات است . دراین شش ماه ، از ساعت ۱۲ شب تا ۸ صبح ساعت کم باری است و ارزانترین قیمت را دارد. از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب نیز ساعات میان باری محسوب میشود که تعرفه ان بینابین است .
      در شش ماهه دوم هر سال نیز از ساعت ۵ عصر تا ۹ شب اوج مصرف حساب میشود ، از ۹ شب تا ۵ صبح ساعات کم باری است و از ساعت ۵ صبح تا ۵ عصر میان باری محسوب میشود .

  2. سلام
    ساعات کم باری و پرباری و متوسط باری دقیقا در شش ماهه اول سال در بندرعباس در سال ۱۴۰۱ چه ساعت هایی است.

  3. ساعات اوج مصرف به ساعاتی از روز گفته می شود که مصرف برق و انرژی الکتریکی به اوج خود می رسد که در شش ماه اول سال ساعات ۱۳ الی ۱۷ است و در شش ماه دوم ساعات ۲۰ تا ۲۴ است را ساعات اوج مصرف می نامند

    1. لطفاً ساعت اوج برق را در ۶ ماه اول سال و در۶ ماه دوم سال در کرج چطور محاسبه می‌شود

  4. سلام. اینکه در ساعات اوج مصرف برق گرانتر از حد معمول محاسبه میشود درسته ؟؟ اگر درسته میخاستم بدونم سازمان چطور متوجه میشود ک فلان خانه در ساعت اوج بار برقش کم مصرف کرده یا نه ؟؟؟

    1. لطفا ساعات پیک برق از اخرین ساعات شب تا اولین ساعت روز بعد را در شش ماهه اول و دوم سال ۱۴۰۱ را برای استفاده بهینه وسایل برقی پر مصرف به تفکیک مرقوم فرمایید . با سپاس از شیراز

    2. سلام کنتربرق سه عددنشون میده که یکیش اوج بار یکیش کم باره ویکیش میان باره
      خودکنترحساب می کنه

  5. در متن نوشته ساعات اوج در شش ماه اول سال ساعات ۱۳ الی ۱۷ است و در شش ماه دوم ساعات ۲۰ تا ۲۴ است.

  6. سلام میخاستم بدونم ایا طرح تخفیف هزینه مصرف برق وجود داره واسه خانواده هایی که بیمار قلبی دارن ؟؟ چون مادر من بیمار قلبیه و اصلا نمیتونیم کولرو خاموش کنیم چون خونه کوچیکه زود گرم میشه و قلبش میگیره

    1. سلام ، خانوار‌های تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد که درالگوی مشترکان کم مصرف آب، برق و گاز قرار دارند و وزارتخانه‌های نیرو و نفت، مکلف به اصلاح و محاسبه رایگان تعرفه‌های انشعابات آن‌ها هستند.ثبت رایگان نمودن قبوض مددجویان بهزیستی تا پایان خرداد
      براین اساس سازمان بهزیستی صفحه اینترنتی با نام پیشخوان مجازی به نشانی https://sam.behzisti.net برای ثبت درخواست ایجاد کرده است.
      توانخواهانی که در ثبت، مشکل و یا سوالی دارند می‌توانند به مراکز مثبت زندگی و یا ادارات بهزیستی شهرستان محل سکونت خود مراجعه کنند.
      هرکدام از افراد تحت تکفل مددجویان بهزیستی که در لیست خانوار آن ثبت شده است امکان ثبت درخواست دارند و فقط الزام آن داشتن سیمکارت به نام فرد متقاضی است.

  7. باسلام بنده تحت پوشش کمیته امام ره هستم ،باوجود ثبت نام جهت رایگان شدن مصارف خانگی ،متاسفانه چون مستاجر هستم والان صاحبخونه با حکم تخلیه ومامور کلانتری بیرونم کرده ،نه تنها هزینه هامون رایگان نشده بلکه بدبختانه مورد اجاره تجاری بوده ولی صاحبخونه به نام مسکونی اجاره داده،الان اداره برق ۱۱۳۰۰۰۰تومن بابت ۷۱۶کیلوبایت ساعت واسه ۶ماه ازم میخواد کسرهم نمیکنه ،بنده ساکن زنجان هستم،

  8. سلام و درود, حداقل یک کار اساسی باید انجام داد. مبحث ۱۹ دقیقا در ساخت وساز با دقت اعمال شود. استفاده از بلوک سیمانی توخالی درد زیادی دوا نمیکند. دقیقا تمام دیوارهای به سمت خارج ساختمان و بین آپارتمانها و قسمتهای کنترل نشده باید, تکرار میکنم باید کاملا بدون پل حرارتی عایق مورد قبول استفاده شود. بعلاوه چیزی که تا حال به آن توجه نشده: ذخیره انرزی هوای خنک قبل از صبحگاه در قلوه سنگ یا دیوارهای ترام که میتواند در زیر زمین از قبل ایجاد شده باشد یا در آب ذخیره شده باشد برای خنک کردن هوای داخل در ظهر به بعد و برعکس در زمستان ذخیره سازی حرارت خورشید در آنها و استفاده در شب باید اجباری شود. نباید سوخت را برای گرم و سرد کردن تا حد امکان استفاده کنیم. باید سوخت را برای آینده ذخیره کنیم یا با آن چیز با ارزش بسازیم. در هر خانه یا بلند مرتبه سازی آب تصفیه اولیه از سپتک را در کم باری مثل نصفه شب به بالای پشت بام یا باز بالاتر پمپ کردو در ساعت هایی مثل روز یا پر باری با استفاده از توربین کوچک یا ژنراتور سیلندری مقدتری برق برای روشنایی و … برای مشائ ها استفاده شود. و بازم هست. باید اداره برق کمک کند این موضوع ها در خانه سازی عادی گردد.

    1. با این هزینه ها ی گزاف مصالح و دستمزد مردم آلونک هم نمیتونن بسازن…کجای کاری ..نکنه تو این کشور نیستی …همه مردم اون چهار نفر اطراف شما..حساب نمیشن که

      1. دقیقا همین طرز فکر باعث حرام شدن مقدار بسیار زیادی از بیت المال همه‌ی مردم در یارانه‌ی انرژی می‌شود. در صورتیکه رعایت صحیح مبحث ۱۹ با اندکی افزایش هزینه در ساخت اولیه، آسایش بهره‌بردار در کل طول زمان زندگی در منزل را به همراه خواهد داشت، از هزینه‌ی انرژی در طول زندگی خواهد کاست، کمک به عدم تعطیلی واحدهای تولیدی در فصول سرد سال خواهد بود، به حفظ محیط زیست(از طریق استفاده‌ی کمتر از منابع طبیعی و ذخیره برای آیندگان) کمکم خواهد کرد، و کمک به استفاده از مبلغ ناشی از صادرات انرژی در بخش‌های عمرانی کشور خواهد بود.

  9. بسم الله الرحمن الرحیم

    ساعات کم باری و پرباری و متوسط باری دقیقا در شش ماهه اول سال در قم در سال ۱۴۰۱ چه ساعت هایی است؟ دیگر اینکه ساعات ذکر شده در شهرهای مختلف فرق می‌کند؟ مثلا در اهواز و قم

  10. ساعت اوج بارو چرا دقیق اعلام نمیکنند هر بار مدام هی تغییرش میدن بدون اینکه اعلام کنند و این گمراه کردن مثرف کننده برای گرفتن بیشترین مبلغ از اون هستش.همین الان یه سرچ ساده کنید هزار مدل اعلان میاد برای ساعات اوج بار آدم نمیدونه کدوم معیار محاسبه است.دست بردارید از این دزدیاتون تورو خدا

    1. سلام.قبض برق خانگی بنده (در شهر شیراز ) پله مصرف ۳۰ روز از صفر تا صد کیلو وات در قبض هر کیلو وات ۹۱۳ ریال میباشد . از صد تا ۲۰۰ کیلو وات در قبض هر کیلو وات ۱۰۶۱ ریال میباشد. در صورتی که هزینه صفر تا صد کیلو وات در مناطق عادی حد اکثر هر کیلووات ۶۰۰ ریال میباشد، که در مطالب فوق ذکر گردیده،
      و صد تا ۲۰۰ کیلو وات هر کیلووات ۷۰۰ریال میباشد. لطفا راهنمایی نمایید.

      1. لطفاً یک جدول تنظیم کنید که برای هر شهر در هر سال ساعت اوج مصرف مشخص شده باشد و این جدول را همراه قبض برق عنداالزوم بفرستید تا همه در جریان باشند

  11. سلام ساعت کم باری و معمولی و پرباری دراستان قزوین رو اعلام بفرمایید.چون هراستان ظاهرا متفاوت هست.

  12. اونایی که نگران پیدا کردن ساعات کم باری و پر باری کنتورشون هستن کافیه سمت چپ عددهای کنتور برقشونو نگاه کنن. معمولا عدد rate۱یا۲یا۳ مینویسه. یک یعنی پر باری دو میان باری و سه کم باری هست. بعد از یه مدت ساعتاش دستتون میاد

  13. درود
    چرا خود وزارت نیرو در قبض هایی که صادر میکنه ساعات اوج بار میان بار و کم بار مصرف برق و تغییرش در هر فصل رو منتشر نمیکنه که مردم دقیقا اطلاع پیدا کنن؟
    حتی در سایت وزارت نیرو تهران بزرگ

    tbtb.ir/FAQ
    اینطور نوشته: میان بار ۶ تا ۱۸ – اوج بار ۱۸ تا ۲۲ – کم بار ۲۲ تا ۶
    اما اشاره ای به تغییرش در فصل های مختلف یا ۶ ماه اول و دوم سال نکرده.
    در اینترنت هم که جستجو کنیم هر سایتی یه چیزی گفته و ساعتها کلی باهم تفاوت دارن.
    در صورتیکه حتی ۱ ساعت اینور یا اونور میتونه کلی در هر قبض تفاوت ایجاد کنه، چون ممکنه بخاطر بی اطلاعی و یا اطلاعات نادرست، مردم به اشتباه در ساعات اوج مصرف به خیال اینکه کم بار هستش وسایل برقی پر مصرف رو با خیال راحت استفاده کنن و وقتی قبض برق میاد با رقمهای نجومی مواجه بشن.

    وزارت نیرو باید در این مورد پاسخگو باشه و خودش به عنوان مرجع رسمی و موثق این اطلاعات رو در قبض ها در اختیار مشترکین قرار بده.

  14. رو قبض برق یه ساعتی رو میزنن، تو سایت وزارت برق یه ساعتهای دیگه، رو سایتها معتبر دیگه هم ساعتهای غیر از اینها!!!! خودشونم نمیدونن ساعت پیک کی هست. فقط میمونه ۱۲ شب تا ۸ صبح، غیر از این مصرف، هر جور شده قبض رو زیاد میکنن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دنبال چی هستید؟